02 januari5 minuten leestijd
02 januari5 minuten leestijd
Wat is Duckduckgo precies?
Duckduckgo is een zoekmachine. Net zoals Google, Bing en Yahoo dat zijn. Het punt waarop Duckduckgo verschilt van de zojuist genoemde drie zoekmachines is privacy. Alle zoekopdrachten die jij uitvoert op Duckduckgo zijn anoniem. Daarnaast houdt Duckduckgo geen profiel van jouw zoekopdrachten bij. Hierdoor krijgen alle gebruikers precies dezelfde zoekresultaten te zien.

Dit is belangrijk in een tijd waarin privacy en anonimiteit steeds belangrijker thema’s worden. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA, is iedereen zich plotsklaps bewust van zijn online kwetsbaarheid. Ook het recente Facebook-schandaal met Cambridge Analytica bewijst eens temeer dat deze privacyzorgen terecht zijn.

Zonder dat jij je ervan bewust bent, kijken digitale ogen constant over je schouder mee wat je aan het doen bent. Zoek je in Google naar informatie over sportvissen? Dan krijg je op websites ineens advertenties te zien van afgeprijsde vishengels. Volg je op Facebook de lijsttrekker van een bepaalde partij? Dan wordt jouw politieke voorkeur opgeslagen in een digitale database.

Waarschijnlijk is er veel meer informatie over jou bekend dan je denkt – en ook informatie waarvan je niet wilt dat anderen die weten. Duckduckgo wil hier een einde aan maken en biedt daarom de optie om volledig anoniem te zoeken. De zoekmachine laat elke zoekopdracht via het zogenaamde Tor-netwerk verlopen en garandeert hiermee volledige anonimiteit.

Anoniem zoeken
Als ik je een jaar geleden had verteld dat er een zoekmachine bestaat waarmee je anoniem kunt zoeken, had je waarschijnlijk je schouders opgehaald. Wie wil er nou meekijken naar jouw zoekopdrachten? Niemand toch? Blijkbaar hadden we het allemaal mis. In de zomer van 2013 klapte Edward Snowden uit de school. Hij onthulde het grootste 'afluisterschandaal' in de geschiedenis. Wij worden allemaal al jaren in de gaten gehouden door de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Ik kan me voorstellen dat je het schouder ophalen nog een keer herhaalt, want je hebt immers toch niks te verbergen? Hoewel dit een normale reactie is, zijn er toch redenen waarom je je privacy moet beschermen. Want geef toe, hoe irritant is het als jij iets zit te typen op je telefoon en iemand zit over je schouder mee te lezen. Ongeacht wat je aan het typen bent, het voelt niet fijn.

Duckduckgo biedt de oplossing. Wanneer je een zoekopdracht invoert bij Duckduckgo, wordt deze naar het zogenaamde Tor netwerk verwezen. Tor bestaat uit groot netwerk van zogenaamde 'relays'. Een relay is een computer waarop iemand de Tor software geïnstalleerd heeft. Doordat al deze relays een sterke encryptie hebben, is het niet mogelijk te zien wat de zoekopdracht is. Omdat deze data over verschillende relays wordt geleid, is het niet mogelijk te traceren waar de oorspronkelijke zoekopdracht vandaan kwam. Je blijft anoniem in het onwaarschijnlijke geval dat de encryptie gekraakt wordt en de zoekopdracht zichtbaar wordt. Als de 'hit' (de website waar je uiteindelijk op klikt in de betreffende zoekresultaten van Duckduckgo) ook beveiligd is met encryptie, ben je van het begin tot het einde anoniem aan het surfen.

De populariteit van Duckduckgo
De afgelopen maanden is de populariteit van Duckduckgo extreem toegenomen. De ogen van de NSA, die over elke digitale schouder meekijken, hebben ons internet gebruikers toch wat voorzichtiger gemaakt. Steeds meer mensen gebruiken Duckduckgo. In de maand mei van 2013 werden er gemiddeld 1,7 miljoen zoekopdrachten per dag uitgevoerd. Na de onthullingen van Edward Snowden begin juni 2013 zijn het aantal zoekopdrachten explosief toegenomen. In de laatste maanden van 2013 werd er gemiddeld 4 miljoen keer per dag gezocht met behulp van Duckduckgo.

De website optimaliseren voor Duckduckgo
De stijgende populariteit betekent dat je rekening moet gaan houden met Duckduckgo wanneer het gaat om zoekmachine optimalisatie. Maar hoe optimaliseer je je website voor Duckduckgo?

Als het goed is optimaliseer je je website niet specifiek voor een zoekmachine. Je zorgt ervoor dat je goede en relevante content schrijft, waardoor gebruikers jouw website kunnen vinden. Als je al een kwalitatief hoogstaande website hebt, dan wordt je net zoals door Google, Yahoo en Bing ook door Duckduckgo goed gevonden.

Het enige waar je dus rekening mee moet houden is dat je op Engelse termen ook met Engelstalige websites concureert. Als je zelf een Nederlandstalige website hebt, ga je die strijd gegarandeerd verliezen. Zorg er daarom voor dat je binnen je website ook pagina's hebt met Nederlandse terminologie. Op het moment is Google vele malen populairder dan Duckduckgo. Als je goed scoort met Engelse termen binnen Google op een bepaalde pagina, moet je deze termen absoluut niet gaan vervangen voor Nederlandse varianten. Maar het kan geen kwaad een extra pagina aan te maken waar deze Nederlandse varianten wat meer prominent worden getoond. Het gaat er uiteindelijk om dat gebruikers deze termen ook daadwerkelijk gebruiken in hun zoektocht. En wie weet kom je erachter dat jouw doelgroep misschien wel veel vaker Nederlandse termen hanteert.

Duckduckgo vs Google: wat is het verschil?
Niet alleen de hoge mate van privacy maakt Duckduckgo anders dan zoekmachines zoals Google, maar dat geldt ook voor het doelbewust ontbreken van personalisatie. Google houdt namelijk continu bij op welke websites je klikt en stemt de zoekresultaten hiermee telkens weer iets scherper af op jouw persoonlijke voorkeuren.

In eerste instantie klinkt dit als een handige functie, maar deze heeft ook nadelen. Al je zoekresultaten zijn na verloop van tijd immers aangepast op basis van jouw eigen voorkeuren en interesses. Dat betekent dat je niet per se de beste resultaten krijgt voorgeschoteld, maar vooral de resultaten waarvan Google verwacht dat ze bij jou in de smaak vallen.

Experts noemen het bovenstaande fenomeen ook wel de Filter bubble. De zoekmachine filtert alle zoekresultaten tot alleen de websites overblijven die jouw bestaande voorkeuren en opvattingen bevestigen. Hierdoor is er weinig ruimte meer voor alternatieve oplossingen of meningen en dreig je als gebruiker in je eigen beperkte bubble te belanden.

Dit is iets wat Duckduckgo juist wil voorkomen. De zoekmachine slaat de sites waar jij op klikt bewust niet op, waardoor je altijd dezelfde resultaten krijgt gepresenteerd als anderen. Soms brengt dit ook nadelen met zich mee, omdat de internationaal het best bezochte (en soms Engelstalige websites) de voorkeur krijgen bij zoekopdrachten met een meertalig karakter.

Conclusie
Duckduckgo is een dwerg in het landschap van de zoekmachines. Met de dagelijkse 4 miljoen zoekopdrachten kan het de tenen van reus Google nog niet eens kietelen. Google wordt namelijk 6 miljard keer per dag geraadpleegd. Dat is 1500 keer zoveel. Desondanks zie je toch dat de populariteit toeneemt en is het niet onverstandig om deze outsider in de gaten te houden.

Wat denken jullie? Zitten we over een paar jaar allemaal aan de Duckduckgo en wordt Google de nieuwe Altavista? Of zal Google de macht tot het einde der tijden weten te behouden? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!
 • 16 november1 minuten leestijd
  Wat je moet weten over structured data
  Structured data leeft nog niet, concludeert Brent Meulenberg, maar onder webbouwers proeft hij wel de behoefte aan meer informatie. Daarom een overzicht van de basis van structured data, de voordelen en hoe ermee aan de slag te gaan
 • 29 april10 minuten leestijd
  Hoe u uw crawlbudget kunt optimaliseren
  Google crawlt niet altijd elke pagina op een site onmiddellijk. Soms kan het zelfs weken duren. Dit kan uw SEO-inspanningen in de weg staan.
 • 16 november3 minuten leestijd
  Renderforest, gratis online videomaker
  De online videomaker Renderforest is echter anders.
 • 27 april5 minuten leestijd
  13 geweldige gratis Chrome-extensies voor SEO
  Elke SEO-tool is anders. Sommige hebben betere zoekwoordgegevens, andere hebben betere linkgegevens, andere geven betere technische suggesties, met andere woorden, er is geen perfecte tool.
 • 02 januari4 minuten leestijd
  Video marketing wat is dat
  Met video marketing worden video’s en animaties ingezet als online commercials. Vaak met lagere kosten en een groter bereik dan met traditionele marketing. Met video marketing wordt gebruik gemaakt van bewezen internetmarketing technieken zoals SEO en SEA. Deze worden toegepast op de door ons gemaakte video.
 • 02 januari3 minuten leestijd
  Wat is Social Selling Index en hoe gebruik ik het
  LinkedIn heeft sinds enige tijd een metric ingesteld genaamd de Social Selling Index, ook wel de SSI.
  Dit is een waarde die aangeeft hoe goed jij bent met Social Selling.