Wat is Video-Marketing
Opvallend is hoe de traditionele promotiefilms en bedrijfsfilm vooral voor het bedrijf zelf gemaakt lijken te zijn. Echter, Videomarketing gaat erover je klant te betrekken bij je bedrijf; transparant durven zijn.
Een goede bedrijfsfilm geeft een indruk van je organisatie. Waar je voor staat en wat je specialiteiten zijn. Het helpt je klanten een beeld te vormen of ze zaken met je willen doen. En met wie doe je dat liever; een onpersoonlijke website of een video die je echt aanspreekt?
Naast de bedrijfsvideo wordt video ook steeds eenvoudiger inzetbaar voor dagelijkse inzetten. Als marketingtool kan de video gebruikt worden voor productreviews; toevoeging op een usercase of gewoon als invulling van de nieuwsbrief.
Waarom Video-Marketing
De kracht van video zit in de menselijke factor. Het is inspirerend; verhelderend; zelfs tastbaar als gewoon iemand je uitlegt hoe een dienst bedoeld is. Of een product werkt. Online marketing is of wordt overal een integraal onderdeel van een marketingplan. Video versterkt dit vele malen.
Videomarketing brengt je klant weer in je bedrijf omdat je gaat nadenken in personen.
Vergeet massa communicatie maar breng de klant in je contentmarketing. Spreek die klant via je videomarkering rechtstreeks aan en vraag jezelf af waarom je hier niet eerder mee begonnen was.
Een vliegende start met videomarketing: 3 tips
1. Customer journey
Ook bij videomarketing houd je rekening met de customer journey. Klanten hebben verschillende behoeftes, afhankelijk van waar ze zich bevinden in deze journey. En jij kunt verschillende dingen doen om ze naar de volgende fase te brengen.
In de awareness-fase laat je mensen kennismaken met je product of dienst. Je creëert hier een behoefte. Een paar stappen verder, in de retention-fase, is je intentie om mensen een goed gevoel te geven. Zo komen ze in de advocacy-fase. Denk bij retention dus aan een bedankje, of verdere instructies voor het product. Deze principes kun je ook in video’s gieten.
2. Testen
Net als bij veel andere marketingtechnieken, is testen belangrijk bij videomarketing. Als je test, kun je je content verbeteren. En zo kun jij dus groeien. Met verschillende A/B-testen kom je al een heel eind! Videomarketing hoeft niet moeilijk en duur te zijn. Maar wat kun je dan testen?
-
Op welke socialmedia-kanalen presteren mijn video’s het best?
-
Wat voor soort thumbnail spreekt mensen aan?
-
Welk doel kan video dienen voor mijn merk?
-
Wat voor soort graphics, kleuren en letters passen bij mijn video’s?
Ondanks dat het klinkt alsof je dit soort testjes snel kunt uitvoeren, vergt het geduld. Verwacht niet dat je direct na één test conclusies kunt trekken. Geef het tenminste een maand, op voorwaarde dat je regelmatig test.
3. Videoduur
Het bepalen van de juiste duur van je video blijft een moeilijk ding van videomarketing. Maar tegelijkertijd is het zeer belangrijk om het goed te doen. De gouden regel: hoe korter, hoe beter. Je video moet namelijk snackable blijven, vooral op social media.
Echter is YouTube een ander verhaal. Dit is juist een platform voor langere video’s, mits ze een doel dienen.
Ook is het van belang dat je de aandacht van kijkers direct pakt. Dit moet in de eerste drie tot vijf seconden gebeuren. Anders heeft iemand je alweer weggescrollt, weggeklikt of weggeswipet. Verder ligt de lengte van een video natuurlijk aan de inhoud en context. Denk hierbij ook aan je doelgroep. Een aankondiging mag erg kort en krachtig zijn en kun je dus bijvoorbeeld goed op Facebook posten.
Animaties helpen je videomarketing vooruit
Motion graphics, ook wel bekend als video-animaties, spelen een grote rol. Nu, maar zeker ook in de komende jaren. Want virtual reality en augmented reality worden steeds populairder en animaties gaan ook hier een belangrijke rol bij spelen.
Er zijn allerlei soorten van animaties met elk een eigen doel.
Stop-motion
Stop-motion is een animatievorm die frame per frame geschoten is. Je manipuleert een object fysiek, maakt daar een beeld van, waarna je de frames achter elkaar afspeelt.
Whiteboard-animatie
De stijl van whiteboard-animaties bestaat eigenlijk uit zwart-witte illustraties die getekend zijn op een whiteboard om een concept uit te leggen. Deze animaties zijn opvallend omdat ze een simpele stijl hebben.
2D-animatie
2D-animatie biedt een enorm aantal mogelijkheden in stijlen, kleuren en bewegingen waar je uit kunt kiezen om jouw verhaal te vertellen. 2D-animatie focust op het pakken van de aandacht en komt altijd direct ter zake.
3D-animatie
De wereld van 3D-animatie heeft ongekende mogelijkheden. Met deze stijl is het mogelijk te roteren, in te zoomen en te bewegen rondom objecten en scènes in een digitale ruimte.
Live actie met 3D-elementen
De wereld zoals we die kennen, met een 3D-laag eroverheen, valt in de smaak bij veel kijkers. De interactie die de persoon heeft met de 3D-elementen geven een interessante en futuristische twist.
Uitleg-animaties
De beste manier om een complex probleem en/of oplossing te communiceren is via uitleg-animaties.
De videomarkt in België en Nederland wordt volwassen
Zes belangrijke cijfers:
-
81% van de 450 deelnemende bedrijven gebruikt video in marketingcampagnes
-
82% van de bedrijven is van plan om video te gebruiken in de toekomst
-
47,6% combineert interne en externe bronnen om video te maken
-
85% gebruikt video met naamsbekendheid als belangrijkste doel
-
54,3% is van plan om binnenkort interactieve video’s te gebruiken
-
70% is van plan om binnenkort gepersonaliseerde video’s te gebruiken