We hebben onlangs 1 miljoen zoekresultaten van Google geanalyseerd om de vraag te beantwoorden: Welke factoren spelen een belangrijke rol bij het behalen van hoge posities in Google. We hebben gekeken naar inhoud. We hebben gekeken naar backlinks. En we hebben zelfs gekeken naar de snelheid van de site.
Hier is een samenvatting van onze belangrijkste bevindingen:
SEO factor 1: Inkomende links:
Inkomende links zijn extreem belangrijk voor Google. In de miljoen zoekresultaten die onderzocht zijn, komt een duidelijk verband naar voren met de positie in Google en het aantal domeinen van de inkomende links. Sterker nog, dit verband was groter dan elke andere zoekmachine optimalisatie factor!
SEO factor 2: Domein autoriteit:
De onderzochte data liet zien dat de ‘website link autoriteit’, oftewel de domein autoriteit, een sterk verband heeft met hogere posities in Google! Dit houdt in dat hoe hoger de domein autoriteit is, des te groter de kans is dat een website hoog in Google wordt weergegeven.
SEO factor 3: Goede relevante content:
In het onderzoek kwam naar voren dat ‘onderwerp relevante content’ significant beter scoort dan pagina’s/ websites die niet diep ingaan op een bepaald onderwerp. Het is duidelijk dat zoekmachines het dieper ingaan op de onderwerpen om deze reden beloont!
SEO 4: Lengte van de tekst op de website-pagina:
Lange artikelen en lange content scoren erg goed in Google, dit blijkt al uit de uitkomsten van de eerste pagina resultaten.
Dit is een belangrijke factor op het gebied van zoekmachine optimalisatie. De gemiddelde pagina die op de eerste pagina staat heeft een lengte van 1.890 woorden. Voor veel bedrijven is dit extreem lang, in ieder geval een stuk langer dan dat ze gewend zijn op hun website. Hier valt voor veel ondernemers dus nog veel winst te behalen.
SEO factor 5: Wat te doen: https:// of http://?
HTTPS websites scoren beter in Google.De meeste websites op de eerste pagina’s zijn https:// websites (oftewel, websites die gebruik maken van een beveiligde omgeving). Google heeft een tijd geleden zelf ook al aangegeven dat HTTPS websites worden voorgetrokken in de zoekresultaten.
SEO factor 6: Schema.org markup:
Ondanks dat veel SEO specialisten zweren bij het feit dat websites die gebruik maken van
Schema.org markup’ helpt bij de SEO/ posities in Google. Uit dit onderzoek blijkt echter dat dit
geen significante factor is om hoog in Google te komen.
SEO factor 7: Lengte URL:
Het gebruik van korte URL’s ten opzichte van lange URL’s doet er toe! Uit onderzoek blijkt dat korte URL’s beter begrepenworden door Google, dit heeft een positief effect op je SEO.
SEO factor 11: Aantal backlinks:
Een groot aantal Backlinks zorgt voor een hogere ranking. Websites met meer backlinks hebben de neiging om hoger in Google te eindigen.
SEO factor 12: Link autoriteit:
Google rankings is nauw verbonden met de link autoriteit van de desbetreffende pagina. De backlink kwaliteit (autoriteit van de domein/ pagina waar de link vandaan komt) is hierbij dus net zo belangrijk als de backlink kwantiteit (aantal inkomende links).
SEO factor 13: Anker teksten van de inkomende links:
Ondanks de vele Penguin updates van Google lijken ‘exacte match’ ankertekstennog steeds een sterke invloed te hebben op de positie in Google.
SEO factor 14: Bounce-percentage:
Door gebruikt te maken van de data van
Similarweb kwamen we tot de conclusie dat een lage bounce percentage wordt geassocieerd met een hogere positie in Google.
Onderstaand een printscreen uit Google Analytics. Hierin kan het Bounce-precentage worden bekeken:
Conclusie uit het onderzoek:
Bovenstaande 14 conclusies zijn gekomen uit een onderzoek waarbij we de gedetailleerde gegevens natuurlijk graag met je willen delen. Lees hieronder meer over het uitgevoerde onderzoek.
Wil je ons eens naar jouw website laten kijken om erachter te komen wat er verbeterd kan worden om de organische vindbaarheid van de website te vergroten? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via deze
contactpagina.
Factor 1: Het aantal verwijzende domeinen heeft een zeer sterke invloed op de ranking
Waarschijnlijk heb je gehoord dat het verkrijgen van backlinks van hetzelfde domein zorgt voor een afnemende waarde van de link. Oftewel, het is beter om 10 links van verschillende websites te ontvangen dan 10 links van dezelfde domeinnaam.
Dit onderzoek laat zien dat de diversiteit in links van domeinnamen een aanzienlijke invloed heeft op de posities in Google. Zie onderstaande afbeelding.
Volgens deze analyse blijkt dit het geval te zijn. We kwamen erachter dat domein diversiteit een aanzienlijke invloed heeft op de rankings.
Een inkomende link ziet Google als een aanbeveling van een andere website. Des te meer domeinnamen (websites) een linkje plaatsen naar jouw website, des te meer aanbevelingen de website dus heeft. Google krijgt zo meer vertrouwen in de website en zal de site dan ook een betere positie in Google geven.
Factor 2: Het verband met een goede positie in Google en het aantal unieke refererende domeinen was het sterkste verband in dit hele onderzoek.
Wat kunnen we hiermee?
Het verkrijgen van links van verschillende domeinnamen is erg belangrijk voor de SEO van een website.
Autoritaire domeinen eindigen vaak hoger in Google ‘s zoekresultaten
Geen verrassing misschien, maar het blijkt dat sites met een hoge domein autoriteit (DA) beter presteren in de organische zoekresultaten van Google. We hebben dit gemeten aan de hand van de ‘Ahrefs Domain Rating’.
Hieronder vind je de resultaten weergegeven in een afbeelding:
Wat tevens uit deze gegevens bleek, is dat de domein autoriteit een belangrijkere factor is in Google dan de pagina autoriteit.
In andere woorden, het domein waar de pagina op wordt getoond is belangrijker dan de pagina zelf.
Kortom: Focus op het verhogen van de domein autoriteit. Links naar de domeinnaam kunnen er voor zorgen dat de gehele website in positie zal stijgen en niet alleen de pagina waarnaar het linkje wordt geplaatst.
In feite heeft een algehele autoritaire website een sterker verband met de ranking dan de autoriteit van één pagina.
Factor 3: Het publiceren van ‘onderwerp relevante content’ scoort significant beter dan pagina’s/ websites die niet dieper op een bepaald onderwerp ingaan!
In de begindagen van SEO bepaalde Google een paginaonderwerp door strikt te kijken naar de zoekwoorden die verschenen op de pagina.
Wanneer het zoekwoord een aantal keer op de pagina verscheen, dacht Google dat het onderwerp van de pagina ging over het desbetreffende zoekwoord. Dankzij de ‘Hummingbird Algorithm’ weet Google vandaag de dag wat het onderwerp is van elke pagina op basis van de inhoud. Heb je hier hulp bij nodig? Een goede
SEO Specialist kan je hierbij verder helpen! Maar als je zelf hiermee verder wil gaan:
Als voorbeeld zoeken we op: Wat is het weer in Rotterdam?
Google kijkt dan niet naar pagina’s die de zoekwoorden: ‘Wat is het weer in Rotterdam?’ bevatten.
In tegendeel zelfs, Google begrijpt het onderwerp van de vraag en komt met een antwoord:
Zoals je zou verwachten, heeft dit een grote invloed op hoe we onze content optimaliseren voor SEO. In theorie zou Google een voorkeur geven aan content die maar één onderwerp bevat.
Maar, is de data het eens met deze veronderstelling?
Om dit uit te vinden is
MarketMuse gebruikt om tienduizend URL’s te analyseren om te kijken naar de ‘onderwerp relevantie’.
En we zagen dat ‘diepgaande’ content het aanzienlijk beter doet dan content met ‘ondiepe’ inhoud. Onderwerp relevante content doet het dus veel beter dan irrelevante content.
Dit is interessant. Maar, hoe schrijf je content die Google beschouwt als relevante content?
Laten we naar twee voorbeelden kijken om het uit te zoeken.
Ten eerste hebben we dit artikel van de Daily Press over de ‘Busch Gardens fun card’:
Deze pagina heeft veel eigenschappen om als eerste in Google zijn zoekresultaten te eindigen. De pagina maakt gebruik van het zoekwoord in de titel tag en de H1 tag. Ook het domein (Dailypress.com) heeft een zeer goede link autoriteit. (Ahrefs domein rating van 64)
Echter, deze pagina eindigt op de tiende plaats in Google zijn zoekresultaten voor het zoekwoord:’BuschGardensfun card’
Deze lage ranking is te wijten aan het feit dat de content op de pagina een zeer lage ‘TopicalAutorithy’ score heeft.
Aan de andere kant hebben we deze pagina over het maken van Indonesische satésaus:
Deze pagina biedt een schat aan informatie over de satésaus. Het getoonde stuk gaat onder andere over de geschiedenis van de satésaus in Indonesië, hoe de saus wordt gebruikt, het recept en voedingsfeiten.
Hoewel deze pagina niet de zoekwoorden ‘Indonesische satésaus’ gebruikt op de pagina is het toch de eerste pagina die naar voren komt op het zoekwoord:
Dit komt voornamelijk, omdat deze pagina een zeer hoge ‘TopicalAuthority’ heeft.
Kortom: het schrijven van relevante en diepgaande content kan bijdragen aan een hogere positie in Google.
Factor 4: Lang geschreven content eindigt hoger in Google ‘s zoekresultaten dan kort geschreven content.
Nu is de grote vraag: ‘presteert een blogartikel van bijvoorbeeld 1800 woorden beter dan een blogartikel van 200 worden?
Uiteraard is dit ook onderzocht in dit onderzoek.
Na het verwijderen van de uitschieters uit deze data (pagina’s die minder dan 51 of meer dan 9999 woorden hadden) is er ontdekt dat pagina’s met meer woorden significant hoger in Google staan dan pagina’s met minder inhoud.
In feite is het gemiddelde aantal woorden om op de eerste pagina van Google naar voren te komen op Google 1890 woorden.
Uit vorige zoekmachine ranking onderzoeken bleek dat langere content beter presteert.
Dit verband kan te maken hebben met het feit dat langere content significant meer gedeeld wordt of het kan een inherente voorkeur bij Google voor langere artikelen zijn. Let wel op, dit is een theorie.
Een andere theorie is dat uitgebreidere content de actuele relevantie van jouw pagina verhoogt, die Google een beter beeld van het onderwerp geeft van jouw inhoud.
Het zou ook kunnen dat de hoge ranking van uitgebreide content weerspiegeld kan worden aan website eigenaren die veel zorg besteden aan het publiceren van uitstekende content. Dit is een erg ingewikkelde studie, het is onmogelijk om definitief vast te stellen waarom uitgebreidere content zo goed presteert.
Echter, als we deze data combineren met wat we nu al weten, is het overduidelijk dat uitgebreide content het beste is voor zoekmachine optimalisatie (SEO).
Kortom: Uitgebreide content eindigt hoger in Google zoekresultaten dan content met weinig inhoud. Het gemiddelde aantal woorden om als eerste pagina door Google te worden weergegeven is 1890 woorden.
Factor 5: Https scoort beter in Google Rankings (zoekmachine optimalisatie)
Afgelopen jaar heeft Google een beroep gedaan op webmasters om hun website over te brengen op HTTPS. Zo werd HTTPS zelfs een ‘ranking signaal’ genoemd.
Opnieuw is de vraag: wat zegt de data hierover?
Hoewel het niet een heel erg sterk verband met elkaar heeft, is er toch een verband gevonden met HTTPS en hoge zoekresultaten op Google ‘s eerste pagina.
Betekent dit dat je de keuze moet maken om over te stappen naar HTTPS? Misschien wel, de keuze is aan jou. Het is wel zo dat wanneer je jouw website overzet op HTTPS, dit veel werk kost en de overgang veel technische kennis vereist.
Ben je sterk aan het overwegen om over te stappen naar HTTPS? Voordat je jouw website overzet naar HTTPS, lees dan eerst eens
deze richtlijnen van Google.
Kortom: Omdat de associatie tussen HTTPS en Google Ranking niet bijzonder sterk is- en het feit dat overstappen naar HTTPS een zeer uitgebreide klus is – raden wij het niet aan om enkel voor SEO over te stappen naar HTTPS. Maar, wanneer je een nieuwe website lanceert, is het handig om vanaf dag één jouw website op HTTPS in te stellen.
Factor 6: Er is geen verband tussen ‘Schema Markup’ en de Google Ranking
Er is een hoop onduidelijkheid over Schema Markup en SEO. De theorie die erover bestaat, gaat ongeveer zo:
Schema Markup geeft zoekmachines een beter inzicht van de inhoud van jouw content. Het beter begrijpen van jouw content zal zoekmachines aanmoedigen om de website te tonen aan meer mensen.
Bijvoorbeeld, je kunt door middel van een gestructureerde data tag <zoekwoord> aan Google laten weten dat je voor bijvoorbeeld het woord ‘Star Wars’ doelt op de originele filmtitel en bijvoorbeeld niet op de franchise hiervan.
Factor 7: Kortere URL’s doen het beter dan langere URL’s
Meestal adviseren wij onze klanten om kortere URL’s te gebruiken voor een betere SEO. Waarom wij dit doen? Daar zijn twee redenen voor:
Een korte URL zoals https://www.nexxite.nl/seo/ is voor Google gemakkelijker te begrijpen dan https://www.nexxite.nl/seo/blog/categorie/dit-is-een-blog-over-seo/
Dit onderzoek bevestigt dit:
Gelukkig is deze richtlijn makkelijk in de praktijk te brengen. Wanneer je nieuwe content publiceert, maak de URL dan kort en pakkend. Met WordPress is dit gemakkelijk in te stellen, voor andere CMS systemen kun je het best de webbouwer vragen hoe dit gerealiseerd is. Mocht het gaan om het aanpassen van een huidige pagina, let dan wel op dat er een 301-redirect wordt ingesteld!
Wanneer je een post publiceert, zorg dan altijd dat de URL bestaat uit een paar woorden.
Wel is er iets waar je rekening mee moet houden: zorg ervoor dat de nieuwe permalinks alleen toegepast worden op nieuwe berichten. Wanneer je permalinks van bestaande berichten verandert, kan dit grote gevolgen hebben voor SEO.
Bijvoorbeeld, bij de URL voor de post ‘5 tips voor betere Google vindbaarheid’ is het target zoekwoord simpelweg:
Kortom: Gebruik zoveel mogelijk korte URL’s, Google zal dan beter het onderwerp van jouw pagina begrijpen!
Factor 8: Content met tenminste één afbeelding eindigt hoger in Google dan content zonder afbeelding. ( Maar het gebruik van meerdere afbeeldingen maakt geen verschil)
Studies hebben aangetoond dat afbeeldingrijke pagina’s meer bekeken worden en vaker gedeeld worden op sociale media.
Dit suggereert dat het toevoegen van veel afbeeldingen aan jouw content veel aandacht op sociale media kan opleveren. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het een positief gevolg voor Google Rankings heeft.
Om het effect te meten van het gebruik van een afbeelding voor Google rankings is er gekeken naar de aan- of afwezigheid van een afbeelding op een pagina.
Door naar de data te kijken, wordt duidelijk dat het gebruik van minstens één afbeelding een heel positief effect heeft, deze pagina’s doen het veel beter dan pagina’s zonder afbeelding.
Echter, toen er gekeken werd naar de link tussen het totaal aantal afbeeldingen en Google rankings is er geen enkel verband gevonden.
Kortom: Het gebruik van minstens één afbeelding, is duidelijk beter dan geen afbeeldingen. Het gebruik van veel afbeeldingen heeft dan weer geen effect op de rankings.
Factor 9: Het gebruik van een (exact) zoekwoord in uw pagina’s titel tag, heeft weinig verband met Google rankings.
Sinds het begin van SEO was de titel tag veruit het meest belangrijke SEO
on page element.
Omdat titeltags mensen (en zoekmachines) een goed overzicht geven over het onderwerp van de pagina, had het woord dat je gebruikte in de titeltag, een lange tijd een zeer grote impact op Google Rankings.
Echter, we wilden zien of het verplaatsen van Google naar
Semantic Search, de titel tag minder belangrijk heeft gemaakt.
Uit de resultaten werd geconcludeerd dat het titeltag zoekwoord nog enig verband heeft met Google rankings. Dit is echter veel minder dan we hadden verwacht.
Deze bevinding suggereert dat Google het exacte zoekwoord in de titeltag niet nodig heeft om het onderwerp van jouw pagina te begrijpen.
Als voorbeeld: de top drie resultaten voor het woord ‘zoekoptimalisatie’
Je ziet dat de nummer 2 van de top zes resultaten niet het exacte zoekwoord ‘zoekoptimalisatie’ in de titeltag heeft staan.
Door dit bij meerdere zoekopdrachten te testen, hebben we gezien dat Google is afgestapt van de exacte zoekwoorden en gebruik is gaan maken van Semantic Search.
Kortom: Het gebruik van een target zoekwoord in de titeltag kan voor een beter resultaat met Google rankings zorgen voor het desbetreffende zoekwoord. Echter, door het gebruik van Semantic Search, is de impact hiervan vele malen minder dan dat het ooit was.
Factor 10: Het feit dat snel ladende websites significant een hogere positie in Google hebben dan pagina’s die traag laden.
Sinds 2010 maakt Google gebruik van de website-snelheid als een officieel
ranking signaal.
De grote vraag die overblijft, is dus: hoeveel impact heeft snelheid op de ranking?
Om dit te onderzoeken, werd Alexa’s domein snelheid gebruikt om de laadtijd van 1 miljoen domeinen te kunnen analyseren vanuit de database. Met andere woorden, er is niet direct gekeken naar de laadsnelheid van afzonderlijke pagina’s in de data. Er is simpelweg gekeken naar de gemiddelde laadsnelheid van het gehele domein.
En er is een sterk verband gevonden tussen laadsnelheid van websites en Google Rankings:
Nogmaals, dit is een simpel verband. Zou het kunnen dat website eigenaren die hun website hebben geoptimaliseerd voor snelheid, dit ook kunnen optimaliseren voor SEO? Natuurlijk!
Het hebben van een snel ladende website zal nooit een negatieve invloed hebben op uw SEO. Het is dus zinvol om uw website sneller te maken!
Kortom: Snel ladende websites scoren significant beter bij Google ranking!
Factor 11: Een groot aantal Backlinks zorgt voor een hogere ranking
Er is een hoop onduidelijkheid over nieuwe ranking signalen die zoekmachines vandaag de dag gebruiken. Er wordt zelfs gesuggereerd dat backlinks steeds minder belangrijk worden.
Om dit te meten, is er gebruik gemaakt van een Ahrefs API om het totaal aantal backlinks te bepalen van elke pagina uit de data set.
De resultaten concluderen dat de pagina’s met de meeste backlinks de neiging hebben om het best te scoren in de Google ranking.
Hoewel Google diversiteit blijft toevoegen aan het algoritme, blijkt dat backlinks een kritisch ranking signaal blijven.
Kortom: Pagina’s met meer backlinks hebben de neiging hoger te eindigen in Google dan pagina’s met minder backlinks.
Factor 12: Google rankings zijn nauw verbonden met de link autoriteit van de desbetreffende pagina.
In navolging van het totale aantal backlinks, is de volgende vraag die beantwoord werd:
Heeft een pagina autoriteit invloed op de rankings?
De meeste SEO specialisten zijn het er namelijk over eens dat de backlink kwaliteit net zo belangrijks is als de backlink kwantiteit.
Met andere woorden, het is meestal beter om één link te krijgen van een pagina met een goede link autoriteit, dan 100 links van 100 lage kwaliteit pagina’s .
En de data bevestigt dit:
Volgens Ahref is de mate van link autoriteit( URL ranking) erg belangrijk, autoriteit pagina’s overtreffen pagina’s met weinig link autoriteit. Echter, is dit verband niet zo sterk als het totaal aantal verwijzende domeinen.
Kortom: de algehele link autoriteit van uw pagina doet er toe.
Factor 13: Ondanks de vele Penguinupdates van Google, lijken ‘exacte match’ ankerteksten nog steeds een sterke invloed te hebben op de positie in Google.
Sinds Google hun Penguin update uitbracht in 2012, raadden veel SEO professionals het af om backlinks te bouwen met exacte anker teksten. Echter, een aantal studies hebben aangetoond dat ankerteksten nog steeds belangrijk zijn.
Daarom is er onderzocht of ankerteksten nog steeds belangrijke ranking signalen zijn.
Het onderzoek laat zien dat ‘exacte matches’ met ankerteksten een sterk verband heeft met de rankings.
In de begindagen van SEO, was het bouwen van backlinks met exacte match ankerteksten een zeer effectieve aanpak. Bijvoorbeeld, als u een hoge ranking wilde voor het zoekwoord:’ online bloemen bestellen’ moest u ervoor zorgen dat uw links een anker tekst hadden, zoals deze (dik gedrukt is de link):
Unieke geschenken geeft u gemakkelijk doormiddel van online bloemen bestellen. Met één simpele muisklik bestelt u eenvoudig een mooie bos bloemen. De bloemen worden snel en goedkoop bezorgd. De moeilijkste keuze die u heeft, is misschien wel: welke bos bloemen wordt het?
Hoe dan ook, het lijkt erop dat
Google deze methode neergesabeld heeft, te beginnen met de Penguin update. Om deze reden raden we het niet aan om links te bouwen met een exacte match ankertekst, ondanks het feit dat het een sterke invloed lijkt te hebben op Google rankings.
Kortom: Backlinks met exacte match ankerteksten hebben sterk verband met Google rankings. Echter, het risico met deze ankerteksten is vrij hoog, daarom adviseren wij om geen gebruik te maken van deze exacte match ankerteksten als SEO tactiek.
Factor 14: lage bounce percentages worden geassocieerd met hogere posities in Google (zoekmachine optimalisatie).
Veel mensen in de wereld van SEO hebben gespeculeerd dat Google gebruik maakt van ‘gebruikerservaring signalen’ (zoals een bounce percentage en clik-trough-rate) als rankingsfactoren.
Om deze theorie te testen, zijn er 100.000 websites uit de data set geanalyseerd
door middel van SimilarWeb.
Concreet zijn er een paar gebruikerservaringen signalen geanalyseerd, zoals: bounce percentages en de tijd dat een bezoeker zich op de website begeeft.
Daaruit kunnen we concluderen dat websites met een laag bounce percentage een sterk verband hebben met hogere rankings.
Houd wel in je achterhoofd dat we niet suggereren dat lage bounce percentages komen door hogere rankings.
Google kan de bounce percentages gebruiken als een ranking signaal (ook al ontkende ze dit eerder). Het kan ook te maken hebben met het feit dat content met een hoge kwaliteit bezoekers betrokken bij de pagina houdt. Een lager bounce percentage is dus bijproduct van hoogwaardige content, iets wat belangrijk is voor Google.
Kortom: Google kan gebruik maken van een laag bounce percentage als een ranking signaal.
Weten wat dit onderzoek kan betekenen voor uw website en de vindbaarheid hiervan? Neem
contact met ons op en we kunnen geheel vrijblijvend kijken wat we voor de vindbaarheid van jouw website kunnen betekenen.